Απαλλοτριωμένες εκτάσεις στο Καλοχώρι για τον εμπορευματικό σταθμό ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη

Απαλλοτριωμένες εκτάσεις στο Καλοχώρι για τον εμπορευματικό σταθμό ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 9266/30.03.2005

Προς:
- κ. Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών


Το 1990 στην περιοχή του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε απαλλοτρίωση σε έκταση χιλίων στρεμμάτων για τις ανάγκες κατασκευής του νέου εμπορευματικού σταθμού του ΟΣΕ Θεσσαλονίκης. Οχτώ χρόνια αργότερα και ενώ δεν είχε προχωρήσει το σχέδιο κατασκευής του σταθμού η τότε κυβέρνηση απαντά στην Βουλή ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι διαδικασίες κατασκευής. Το 2000 έρχεται και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης να επιβεβαιώσει πως δεν ενδιαφέρεται να προχωρήσει την απαλλοτρίωση των εκτάσεων.

Η κατάσταση παρέμεινε ωστόσο στάσιμη καθώς οι απαλλοτριωμένες εκτάσεις δεν αποδεσμεύτηκαν.
Οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν λοιπόν να ξεκινήσουν έναν δικαστικό αγώνα προκειμένου να αποδεσμευτούν οι χαρακτηρισμένες ως απαλλοτριωμένες εκτάσεις τους για τις οποίες εκτάσεις βέβαια να σημειώσουμε ότι αποζημίωση δεν έδωσε ποτέ κανένας. Το Διοικητικό Εφετείο της Θεσσαλονίκης ακύρωσε τις σχετικές διατάξεις και διέταξε την επιστροφή των κτημάτων ελεύθερων στους νόμιμους προ απαλλοτριώσεως κατόχους τους.
Σήμερα σχεδόν η μισή έκταση έχει αποδοθεί στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι είχαν και την οικονομική δυνατότητα να κινηθούν δικαστικά. Οι υπόλοιπες εκτάσεις παραμένουν δεσμευμένες, ενώ επικρατεί ένα καθεστώς σύγχυσης καθώς η περιοχή παραμένει ανεκμετάλλευτη.


Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Μεταφορών και Επικοινωνιών:


- Πότε προβλέπεται να αποχαρακτηριστούν ως απαλλοτριωμένες οι εν λόγω εκτάσεις έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί το τοπίο και να προχωρήσει η ανάπτυξη της περιοχής;

Απάντηση Υπουργείου